S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.
Ok

Úvod » Víno

víno

V tejto sekcii nebol nájdený žiaden tovar.


Veľmi obľúbeným alkoholickým nápojom sa stalo aj víno. Víno sa vyrába kvasením vylisovanej šťavy z plodov viniča (hrozno). I keď sa proces výroby vína môže zdať veľmi jednoduchý, nie je to tak. Výroba vína je veľmi komplikovaná a zahŕňa množstvo drobných procesov, ktoré výrazne ovplyvňujú finálnu chuť vína. Víno je možné vyrábať aj z iného ovocia a dokonca aj byliniek. Víno z ovocia sa označuje ako ovocné víno alebo zvykne niesť názov konkrétneho ovocia z ktorého je vyrobené, napr. ríbezľové víno. Samotné slovo "víno" označuje výlučne iba víno vyrobené z hrozna.

Víno rozdeľujeme podľa farby na biele víno, červené víno a ružové víno. Ďalším bežným rozdelením je potom suché víno, polosuché víno, polosladké víno a sladké víno. Toto bývajú základne parametre na základe, ktorých si vyberá víno každý bežný konzument.

Poznáme taktiež šumivé víno. Tento bublinkový nápoj je najčastejšie používaný ako prípitok v kombinácii s jahodou, i keď odborníci viac odporúčajú horkú čokoládu. Šumivé vína sú na Slovensku v hovorovej reči nesprávne označované ako Šampanské. Šampanským sa šumivé víno môže označovať iba ak je vyrobené vo Francúzskom regióne Champagne a to presne daným výrobným postupom. Šumivé vína vyrobené v iných regiónoch sveta označujeme názvom vinný sekt.

ZTcyMTU1Z