Úvod » Koňak
Koňak
V tejto sekcii nebol nájdený žiaden tovar.
![]() |
Koňak je destilát z vína vyrábaný vo Francúzskom regióne Cognac. Zaujímavosťou je, že koňakom sa môže vinný destilát označovať iba v prípade že je vyrobený v uvedenom regióne a podľa presného postupu. Presná zóna a postup výroby koňaku boli stanovené 01. mája 1909.
Výroba koňaku. Víno sa uloží kvasiť, po 5 až 7 dňoch kedy je už víno kyslé a zakalené takpovediac nevhodné na konzumáciu a stupeň alkoholu sa pohybuje nízko medzi 8° až 11° nasleduje dvojitá destilácia a uloženie do dubových sudov kde má zrieť najmenej dva roky. Čerstvý destilát sa ukladá do nových sudov. V nových sudoch zreje iba približne trištvrte roka, potom je premiestnený do starších sudov, v ktorých už zreli iné úrody.
Koňaky odlišujeme kvalitou a jeho vekom. Na to slúži niekoľko označení: V.S. - Very Special - nesmie obsahovať žiaden destilát mladší ako 3 roky; V.S.O.P. - very special old pale alebo Rezerva a V.O. - nesmie obsahovať žiaden destilát mladší ako 5 rokov; X.O. - extra old a Napoleon - koňaky staršie ako 10 rokov.
Ako iné druhy alkoholu, tak aj Koňak je veľmi často využívaný v kuchyni ako ingrediencia pri príprave jedál, a je bežnou prísadou rôznych miešaných drinkov. Konzumovať by sa mal z pohárov na stopke v tvare tulipánu. Užší okraj zabráni úniku arómy z pohára pre dlhší pôžitok z pravej chuti koňaku. Ideálna teplota na pitie je medzi 17°C až 21°C.